Новини

Операция „Светлина“

Божидар Гюров

Историята, за която ще разкажа започва (както обикновено) с отношения с хазяйка. Кифличките и каните с кафе в повечето случаи са само в песните. Или накратко – повишаване на наема, лошо отношение и необходимост спешно да се намери ново жилище – за предпочитане под наем. И така до едно телефонно позвъняване от страна на приятелите от ДЕФ Сълюшънс – „Защо ще плащаш луди пари за наем, стегни се, имаме нещо за теб“.

И тук започва операция „Светлина“, тъй като това, което „имаха за мен“ се оказа пълен коптор: двустайно жилище на първия етаж в стара кооперация. Ремонт не беше правен от 90-те, а апартаментът не беше обитаван няколко години. Във вестибюла беше тъмно, много тъмно! В слънчев летен ден, огледът мина с включени лампи. Всъщност огледът беше много кратък. За мен жилището не ставаше. Като повечето хора исках нещо новичко, на по-горен етаж. Това жилище имаше само две предимства (според мен по това време) – кварталът, в който съм живял и който много обичам, и цената.

Пазарът през лятото на 2017 г. беше, меко казано, динамичен  – ограничено предлагане, двуцифрени ръстове на цените, особено в някои райони на София, натоварени майстори, искащи високи цени за услугите си.

В крайна сметка сега живея в това жилище.

Най-голямото предимство на ДЕФ Сълюшънс е, че познават пазара – и на покупко-продажба, и на ремонт, и на обзавеждане. Съветът им беше да отида да разгледам и други апартаменти, които се предлагаха към онзи момент. Според тях, след време бих купил нещо подобно и дори по-лошо на по-висока цена. Опитът, който са натрупали в работата си им дава следващото голямо предимство – веднага виждат, как може да се ремонтира имота, според изискванията и възможностите на клиента.

Ремонтът на старо жилище реално излиза колкото и на новото

Обясниха ми предимствата на жилището и старото строителство като цяло:

  1. Локацията – в старите квартали се предлагат по-малко нови апартаменти, съответно са много по-скъпи;
  2. Цената за ремонт на старо жилище е подобна на тази за ново, защото скъпите неща – банята и кухнята, така или иначе трябва да се направят и в двете;
  3. Разпределението, високите тавани и дебелите 25 сантиметра тухлени стени;
  4. Реалната квадратура;
  5. И пак – Цената.

Доверих им се, защото нямам опит и познания. А и всеки трябва да се занимава с това, в което е най-добър – аз от пазар на имоти, ремонти и итериорен дизайн не разбирам, и няма нужда да разбирам – има си професионалисти.

Брокерът беше тяхна грижа (на преференциална комисионна, защото работи с тях), юридическите консултации, събирането на целия огромен куп от документи – също. Впрочем  – не се бях замислял, колко много неща се изискват за проверката на едно жилище, за да се стигне до сделка. Моето участие беше ограничено до подписването на депозитно споразумение, предварителен договор, нотариален акт и няколко ОК по мейл или телефон.

Ужасът на българина – майстори, цени и срокове

Операция „Светлина“ влезе в решителна фаза – имахме тъмен апартамент и трябваше да го осветим.

Но първо – екселска таблица с бюджета още преди покупката, за да си направя точна сметка – всичко описано до най-големи подробности (между другото надвиших го, защото добавих нови радиатори, остъкляване на балкон, СОТ и миялна машина, от които в началото бях решил да се лиша. Иначе бюджетът остана в рамките на предвиденото).

И второ – срокът. Решихме да си дадем по-дълъг срок – от 4 месеца, включително с обзавеждането, за да хванем и зимния сезон на майсторите, защото е по-евтино. Забавиха се с 5 дни, въпреки че кухнята и банята имаха по повече от 50 проекта, тъй като се намеси и архитект за повече хубост.

Няколко пъти споменавам думата „майстори“ – ужасът на българина; дори има и поговорки за тях.

Аз „моите майстори“ не ги познавам, не съм ги виждал (но очевидно са добри).  Те бяха грижа на ДЕФ Сълюшънс  – аз давах ОК (и плащах, разбира се). А и реших да се изненадам – да го видя завършено цялостно. Затвърдих това си решение след като видях снимките от началото на ремонта – все едно след бомбардировките над София десетина години преди апартамента да бъде построен.

Ремонт по електронна поща

Направих ремонта по мейл и телефон – от бюджета, през проекта, до душа и стойката за хартия. Обикновено просто одобрявах единственото, най-много две предложения – ДЕФ Сълюшънс знаят какво е най-доброто съотношение цена/качество, а и познават изискванията на клиентите си. Много често обаче, нямах време дори за одобрение. Разчитах изцяло на тях.

Операция Светлина приключи успешно

Влязох в напълно готово жилище, включително кърпите. Копторът светна. И в мрачните зимни дни е светло.

На ДЕФ Сълюшънс  все още се обаждам, за да добавяме мебели – те ги избират, доставят, и монтират. Наричаме го гаранционна поддръжка.